Mire jó a Cold krém?
A cold krémeket
manapság elsősorban bőrpuhítónak és regeneráló krémnek használják, régen
a sminklemosásnak volt az elengedhetetlen kelléke a hűsítő, ápoló
kence.
A cold krémet egy Galen nevű görög orvos találta fel több mint
száz évvel ezelőtt, mert a nőknek már akkor is kellett valami, ami
hirtelen szebbé teszi a bőrt; nagy sikert aratott vele.
Az eredeti
recept szerint jojobaolaj, alkohol és
glicerin keverékéből állt.
A mai cold krémek is nagyjából ezeket az
összetevőket tartalmazzák, hiszen alapvetően víz, viasz, alkohol és
valamilyen olaj keverékéből állnak.
Azért hívják őket „cold” azaz
„hideg” krémeknek, mert a bennük lévő alkohol erősen illékony, és
párolgása közben hűtő hatást produkál.
A párolgáshoz szükséges hőt az
arcbőr melege biztosítja, így amikor felvisszük a krémet, rövid idő
alatt kellemesen lehűti, aztán pedig szépen helyreállítja a kiszáradt
bőrt.
Ilyen nagyon hideg krém például a L'Occitane Cold Cream, ez ugyan
meglehetősen drága, ahhoz képest, hogy csupán egy cold krém, ugyanakkor
jobb a hidratáló hatása extra száraz bőrön, mint mondjuk az Estée Lauder
hidratálójának, melyhez képest viszont igencsak olcsó.
Az
alkohol azért kell ezekbe a krémekbe, mert különben nehéz lenne felvinni
egy vizes-olajos keveréket, és nehezebben szívódna fel (ilyen pl. a kék
tégelyes Nivea).
Ki tenne mondjuk Carmexet az arcára (abban egyébként
kámfor az illékony anyag, ízlés dolga, hogy szeretjük-e), holott az is,
mint a cold krémek, azonnal rendbe tudná rakni az arcbőrt. (A bátrak
egyébként kipróbálták náthától kipirosodott hámló orra, és csodát tett.)
Házilag is készíthetünk Cold krémet. Találtunk egy tuti receptet az antalvali.com-on, Tessytől:
Hozzávalók:
• 100 g mandulaolaj
• 75 ml rózsavíz
• 25 g méhviasz
A méhviaszt és az olajat melegítsük kb. 70 fokra, a viaszt fel kell olvasztani.
A rózsavizet ugyancsak lassan kell felmelegíteni 70 fokosra,
majd óvatosan, kis részletekben, állandó kevergetés mellett adagoljuk
az olajos elegyhez.
Addig folytassuk a keverést, amíg a krém ki nem hűl.
Kb. 1 hónap az eltarthatósága, érdemes hűvös helyen tárolni.