Mire jó a Cold krém?


 
A cold krémeket manapság elsősorban bőrpuhítónak és regeneráló krémnek használják, régen a sminklemosásnak volt az elengedhetetlen kelléke a hűsítő, ápoló kence. 
A cold krémet egy Galen nevű görög orvos találta fel több mint száz évvel ezelőtt, mert a nőknek már akkor is kellett valami, ami hirtelen szebbé teszi a bőrt; nagy sikert aratott vele.
 Az eredeti recept szerint jojobaolaj, alkohol és glicerin keverékéből állt. 
A mai cold krémek is nagyjából ezeket az összetevőket tartalmazzák, hiszen alapvetően víz, viasz, alkohol és valamilyen olaj keverékéből állnak.
Azért hívják őket „cold” azaz „hideg” krémeknek, mert a bennük lévő alkohol erősen illékony, és párolgása közben hűtő hatást produkál. 
A párolgáshoz szükséges hőt az arcbőr melege biztosítja, így amikor felvisszük a krémet, rövid idő alatt kellemesen lehűti, aztán pedig szépen helyreállítja a kiszáradt bőrt. 
Ilyen nagyon hideg krém például a L'Occitane Cold Cream, ez ugyan meglehetősen drága, ahhoz képest, hogy csupán egy cold krém, ugyanakkor jobb a hidratáló hatása extra száraz bőrön, mint mondjuk az Estée Lauder hidratálójának, melyhez képest viszont igencsak olcsó.

Az alkohol azért kell ezekbe a krémekbe, mert különben nehéz lenne felvinni egy vizes-olajos keveréket, és nehezebben szívódna fel (ilyen pl. a kék tégelyes Nivea). 
Ki tenne mondjuk Carmexet az arcára (abban egyébként kámfor az illékony anyag, ízlés dolga, hogy szeretjük-e), holott az is, mint a cold krémek, azonnal rendbe tudná rakni az arcbőrt. (A bátrak egyébként kipróbálták náthától kipirosodott hámló orra, és csodát tett.)

Házilag is készíthetünk Cold krémet. Találtunk egy tuti receptet az antalvali.com-on, Tessytől:

Hozzávalók:


• 100 g mandulaolaj

• 75 ml rózsavíz
• 25 g méhviasz
A méhviaszt és az olajat melegítsük kb. 70 fokra, a viaszt fel kell olvasztani. 
A rózsavizet ugyancsak lassan kell felmelegíteni 70 fokosra, majd óvatosan, kis részletekben, állandó kevergetés mellett adagoljuk az olajos elegyhez. 
Addig folytassuk a keverést, amíg a krém ki nem hűl. 
Kb. 1 hónap az eltarthatósága, érdemes hűvös helyen tárolni.