Ezért érdemes sok céklát fogyasztanod!

A cékla sokak kedvence, a téli időszakban szívesen fogyasszuk az ételeink mellé savanyúságként is. 
De nem csak az íze miatt érdemes fogyasztanunk ezt a zöldséget, hiszen számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik.
A céklát már az asszírok és a rómaiak is ismerték és előszeretettel fogyasztották, sőt lázcsillapító hatását is felismerték, így már ők is kihasználták a cékla gyógyító erejét. 
Ezután pedig Európa déli területeiről terjedt el a cékla termesztése, nem csak egész Európában, hanem az egész világon.

A céklában rengeteg ásványi anyag található, többek között rendkívül jó vas, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor és jód forrás. 
De nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy rengeteg vitamin található benne, így a betegségek megelőzésének érdekében főleg télen érdemes többet fogyasztanod belőle. 
Főleg C illetve B1, B2, B6-vitamint tartalmaz.

Vérképző hatás
 
A cékla segíti a vérképzőrendszerünk működését, egyes vizsgálatok szerint pedig segíti a vörösvérsejtek regenerálódását és termelődését, így a cékla kifejezetten javasolt gyógymód lehet a vérszegénység tüneteinek gyógyítására. 
Nem utolsó sorban pedig magas vas tartalma miatt is érdemes fogyasztaniuk azoknak, akiknél vérszegénységet mutattak ki vagy csak meg akarják előzni a hiányállapotot.

Méregtelenítés
 
Segíti a szervezetünk méregtelenítési folyamatát és ezen kívül, ha rendszeresen fogyasztunk belőle, akkor a vér sav-bázis egyensúlyában is segítségünkre lehet, nem utolsó sorban pedig a rákos megbetegedések megelőzésének érdekében is érdemes minél többet fogyasztanunk belőle.

Energiaforrás
 
A céklában található cukor gyorsan felszívódik, így szervezetünk sokkal gyorsabban jut plusz energiához. Ezen kívül pedig jótékonyan hat a nyirokrendszer működésére és az emésztőrendszerre is, sőt akár a vérnyomás problémákkal szenvedőknek is segíthet, ugyanis a cékla vízhajtó hatású és segít a vérnyomás normalizálásában.

Kismamáknak is javasolt
 
A cékla folsav tartalma miatt kifejezetten javasolt a fogyasztása a várandósoknak. 
A magzat számára fontos a folsav bevitele, hiszen ez az egyik olyan ásványi anyag, amely az idegrendszeri betegségek kialakulását akadályozza meg, így például a cékla fogyasztásával csökkenhet a nyitott gerinccel való születés kockázata.