GYANTA
Üvegek, tégelyek, illatos olajok, gyanták, ecsetek, festékek, nagyítós lámpa és más egyéb boszorkánykonyhára emlékeztető szerkentyűk sokasága – ez fogadja a kozmetikába belépő vendégeket. Nézzük át, mit mire használunk egy kezelés során!
A gyantázásra betérő hölgy vendégek általában bajusz, szemöldök, pajesz, áll, hónalj, kar, láb és különöböző fazon szőrtelenítést kérnek, a férfiak főleg
hónalj, hát és mellkas csupaszításért jönnek.
A gyantázást lehet ‘hagyományos‘ olvasztós gyantával végezni, vagy papírcsíkkal lehúzható patronnal felkenhető gyantával.
A gyantázás során az a cél, hogy minél kevesebb fájdalommal, minél
kisebb kárt okozva a hámnak, a lehető legalaposabban szedjük ki a bőrből
a szőröket.
Az alapos itt azt jelenti, hogy ne tépődjön el a szál se a
bőrben, se közvetlenül fölötte, hanem szépen a kocsonyás tokkal együtt a
hagyma is kijöjjön.
Ennek eredményességét legegyszerűbben úgy
állapíthatjuk meg, hogy megnézzük a lehúzott gyantán lévő kis sünit és
ha látunk a szőrök végén egy kis sötét bogyót és esetleg egy átlátszó
színű kocsonyás tokot, akkor jól csináltuk.
A gyantázáskor fontos,
hogy ne legyen olajos, csúszós a felület, ezért a reggeli fürdés után ne
használjunk se testápolót, se izzadásgátlót – persze hacsak nem este
hatra van időpontunk:)
Ha mégis elengedhetetlen ezek használata vagy épp
a nyári negyven fokos melegben megizzadunk, a kozmetikus lemossa,
szárazra törölni a felületet, esetleg fertőtleníti is azt.
Külföldön
elterjedt a különböző érzéstelenítő előkezelő krémek használata, mellyel
a vendégek gyantázás előtt 1-2 órával bekenik bőrüket és így mennek
kozmetikushoz – ám ez itthon még nem divat.
Itthon a gyanta megtapadását
legtöbbször hintőporral segítik elő (a hagyományosan kenhető
gyantáknál), ez a bőrt szárítja és védi is egyben a meleg és a tapadás
okozta ártalmaktól.
Sok kozmetikus nem használja, pedig érdemes
kipróbálni egyszer adott felületen vele és nélküle, egyértelműen
fájdalommentesebb a hintőpor használatával.
A alkalmazott
gyanták közül már egyik gyanta sem igazi fagyanta.
Amit most hagyományos
gyantának hívunk, az csak annyiban emlékeztet az eredeti barnás színű
gyantára, hogy ugyanúgy spatulával vagy ujjal kenik fel és
megszilárdulva kézzel (nem papírcsíkkal) tépik le, de már szintetikus
összetevőkből áll.
Elterjedésében szerepet játszott, hogy kevésbé
allergizál és jobban kezelhető mint az eredeti fagyanta, de mindenképpen
gyorsabb vele dolgozni.
A régi típusú gyantát nem csak azért kellett
szűrni, hogy eltávolítsuk belőle a szőrszálakat, hanem azért is hogy
fertőtlenítsük és nem utolsó sorban minél többször volt felforralva,
annál rugalmasabb volt, annál jobban lehetett vele dolgozni.
Ez az új
típusú szintetikus gyanta már első olvasztáskor jó állagú és egyszer
használatos - ezzel kedvezve a higiéniának is.
A gyanták színe
változatos, általában a kiegészítő “hatóanyagtartalmat” jelzi.
A kék
azulénes, a rózsaszín titándioxidos, a zöld klorofillos, a vajszínű
sheavajas, a barna csokoládés szokott lenni – a férfiaknak szánt meg
általában fekete színű (ez a legerősebb változat).
Ez a
gyulladáscsökkentő hatóanyag tartalom a pár másodperces bőrön töltött idő
alatt számomra megkérdőjelezendő, de tény, hogy a gyanta állagát
jelentősen befolyásolja: mind a tapadását, mind az olvadáspontját.
Minél
több szárazanyag- vagy zsírtartalom van egy gyantában, annál kevésbé
tapad, ergo annál kevésbé tépi meg a bőrt, így okozva kisebb kárt benne
(fájdalommentesebb), ez viszont a szőrtelenítés kárára is válhat, hiszen
az erősebb szálakat sem szedi ki.
Általában a kíméletesebb gyantafélék
olvadáspontja viszonylag alacsony, így azokat nyári kánikulában
lehetetlen használni, a keményebbek viszont egy télen jéggé fagyott
lábszárra tudnak másodpercek alatt törésig szilárdulni.
Az olvadási
hőmérséklet általában gyártó és gyanta függő, de lényeges, hogy ne
legyen túl forró a használatkor, mert nagyon csúnya égési sérüléseket
okozhat a nem megfelelő hőmérséklet megválasztása.
A gyantázási
folyamat magából a kenésből és a tépésből áll.
A kenés mindig
szálirányban történik, a tépés ezzel ellentétesen.
A titok a kezelt bőr
kifeszítése. Inkább a szorítás fájjon, mint a tépés okozzon véraláfutást
vagy bőrletépést. Vannak olyan helyek (pl. combhajlat, fazon, hónalj),
ahol ez vagy kétkezes folyamat vagy az embernek önmaga egyszerűen nem
esik kézre, így mindenképpen érdemes ezeket a helyeket szakemberre
bízni.
A tépés minél gyorsabb annál fájdalommentesebb.
Érdemes egyszerre
kisebb területet bekenni és azt letépni, így azonnal rátehető a másik
tenyér a fájdalmas területre.
A kozmetikus kezének rátétele a
szőrtelenített bőrfelületre tudományosan bizonyítottan csillapítja a
fájdalmat, csökkenti a pirosságot.
Egyfelől akármilyen meleg is a kéz,
az épp égő érzetű felületnél mindig hidegebb – így hűsít, másodrészt
maga a nyomás fizikálisan nyomja vissza az érkező hisztamint, harmadszor
a kéz érintése jó érzéssel tölt el, nyugtat.
Gyantázás után a
maradék gyanta eltávolítására és az utóápolásra érdemes kifejezetten
szőrtelenítéshez ajánlott terméket választani, mely igénytől függően
lehet olaj vagy krém állagú.
Ha valaki mégis az egyszerűség híve,
hintőport, kókusz- vagy babaolajat, esetleg aloe gélt használjon.
A
fertőtlenítésről se feledkezzünk meg, gyantázás utáni gyulladt kis
szőrtüszők legfőbb ellenszere az alkoholos fertőtlenítő tonikok, az
alkoholmentes professzionális bőrfertőtlenítő sprayk és a férfiak after
shave (balzsam)-jai.