Rákkeltő és rákvédő élelmiszerek

A rákos megbetegedések világszerte nagy problémát okoznak.
 Mivel a legtöbb esetben nem lehet rájönni a betegség kialakulásának valódi okára, kiemelten fontos a megelőzés, melyhez az egészség életmód és táplálkozás elengedhetetlen.

A jelenlegi adatok szerint a rákos megbetegedések mintegy 5-10%-a alakul ki örökletes módon, a többi esetben a környezeti tényezők és az életmód áll kialakulásának hátterében. 
Habár mindennapjaink során nem tudunk minden karcinogén, azaz rákkeltő anyagot elkerülni, táplálkozásunkkal és életmódunkkal sokat tehetünk a DNS károsodása ellen, mely elősegíti a rák kialakulását. 
Most vegyük végig, melyek azok a tényezők, amelyek szerepet játszanak a rák kialakulásában, valamint az ellene való küzdelemben.

Fizikai aktivitás


A rendszeres fizikai aktivitás fontos része egészségünk megőrzésének, napjainkban viszont egyre többen végzünk ülőmunkát, dolgozni is leginkább autóval járunk, és a szórakozás is sokszor az otthoni televízió nézésben merül ki. 
Az aktív pihenés, a szabadban való kirándulás, ma már kevésbé jellemző, holott napi 1-1,5 óra séta már elegendő lenne az egészséges élethez. 
Ráadásul a rendszeres fizikai aktivitás véd a vastagbélrák, valamint menopauza után a méhnyálkahártya- és a mellrák ellen is.

Túlsúly


Napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémáját a túlsúly jelenti. 
Az ülőmunka és a mozgás hiánya, valamint a nehéz, zsíros ételek fogyasztása nagyban hozzájárul kialakulásához.
 Az elhízás, és főként a hasi zsírfelesleg, normális feletti hormonszinteket okoz, amely elősegítheti a rákos sejtek növekedését. 
Például a magas inzulintermelés növeli a vastagbélrák, a méhnyálkahártya-rák, a hasnyálmirigy és a vese rákjának kockázatát.

Szoptatás

Azzal sokan tisztában vannak, hogy minél tovább tud szopni egy kisbaba, annál erősebb lesz szervezete, immunrendszere. 
Ám a legújabb kutatások azt is bebizonyították, hogy minél hosszabb ideig szoptat egy édesanya, annál inkább lesz védett a későbbiekben a mellrák ellen.

Élelmi rostok


A rostokban gazdag élelmiszerek nagyban segítik az emésztést. 
Mivel szervezetünk a rostokat nem tudja megemészteni, azok, mint egy seprű vonulnak végig a belekben, és eltávolítják a lerakódott salakanyagokat. 
Ennek következtében a rost gazdag élelmiszerek, így a gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök, nagyban védenek a bélrák kialakulásával szemben.

Gyümölcsök és zöldségek


A gyümölcsök és zöldségek olyan aktív összetevőket tartalmaznak (vitaminok, ásványi anyagok és fitotápanyagok), melyek védik a DNS-t a károsodás ellen, valamint megakadályozzák a karcinogén anyagok aktiválódását. 
Így a zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend véd a rák ellen, de tanulmányok azt is bebizonyították, hogy a fokhagyma a gyomorrák, a karotinoidok (amelyek a narancs színt adják a zöldségek, gyümölcsöknek) a száj- és a tüdőrák, a likopin (megtalálható a paradicsomban) a prosztatarák, a C-vitamin pedig a nyelőcsőrák ellen véd.

Jó tudni!


A helyesen megválasztott étrend és életmód segít csökkenteni bizonyos betegségek, mint például az elhízás, szívbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, és egyes rákfélék kockázatát. 
Az egészséges étrend sokféle és változatos táplálék kiegyensúlyozott bevitelével és bizonyos ételek mérsékelt fogyasztásával érhető el.
 
Alkohol

A nagymértékű alkoholfogyasztás nemcsak a májat károsítja, de kutatások szerint az alkoholban található etanol rákkeltő hatású is, és minél több alkoholt fogyasztunk, annál nagyobb a rák kifejlődésének valószínűsége. A férfiak esetében száj-, torok-, nyelőcső-, vastag- és végbélrák, nőknél pedig mellrák alakulhat ki.

Húsok, húsfélék


Az állati eredetű élelmiszerek, így a húsok, a tojás és a hal kiváló fehérjeforrások és a kiegyensúlyozott étrend fontos részei. 
Ugyanakkor a vörös húsok (pl. marha, bárány és sertés) fogyasztása során, feltehetően a magas hem-vas tartalom miatt, a testben megemelkedik az N-nitrozó vegyületek szintje, amelyek rákkeltőek.
 Ráadásul sok feldolgozott hús, például a sonka, szalonna, füstölt hús, kolbászok, sült kolbász, 'hot dog' tartalmaz a kezelés során hozzáadott nitrátot, nitritet és más tartósítószereket. 
Az élelmi nitrátok és nitritek feltehetően karcinogének, mert a testben N-nitrozó vegyületekké alakulnak át. Elsősorban a bélrák kockázatát növelik.

Tejtermékek


A tejtermékek kiváló forrásai a kalciumnak, melyről úgy vélik, hogy véd a rák ellen, ugyanis közvetlenül hatással van a sejtek növekedésére és megújulására.
 Mivel epesavakhoz és zsírokhoz kapcsolódhat a bélben, így megelőzi, hogy azok károsítsák a bélfalat. Másrészről, a magas kalciumbevitel elősegítheti a sejtek burjánzását a prosztatában.

Zsírok, olajok, cukor

A zsírok és olajok a leginkább energiadús összetevői az étrendnek, és a cukor is sok energiában gazdag étel és ital alkotóeleme. 
Ezek az alapanyagok nagymértékben hozzájárulnak az elhízáshoz, amely növelheti a rák kialakulásának kockázatát.



Napjainkban a cukor mellett a só fogyasztása is túlzott mértékű. 
Sokféle termék esetében találkozhatunk nagy mennyiségű sóval, így például a sózott húsokban, halakban, olívabogyóban, sok feldolgozott ételben, kolbászokban, készételekben, mártásokban, csipszekben, mogyoróban, de sorolhatnánk még. 
Ha ezekből az ételekből rendszeres fogyasztunk, biztosan sokkal több só kerül szervezetünkbe, mint amennyire valójában szüksége lenne. 
Ráadásul a kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a magas sóbevitel károsítja a gyomorfalat, elősegíti az N-nitrozó vegyületek termelődését, és támogatja a hasi karcinogéneket. 
A magas sóbevitel és a sóval tartósított ételek valószínűleg hozzájárulnak a gyomorrák kockázatához.